Chutné a zdravé recepty

Chcete skúsiť niečo jednoduché a zároveň chutné? Vyskúšajte moje nasledujúce recepty:  Tak nech sa páči z každého rožku trošku☺

Paradajkovo-jablková nátierka

Paradajkovo jablkova natierka
Na prípravu potrebujeme:

  • 1 kg paradajok
  • 0,5 kg cibule
  • 3 jablká
  • 1 ČL kari
  • 1 ČL mletého korenia
  • 1 PL mletej pálivej papriky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 šálka octu
  • 2 ČJ morskej soli
  • Chlieb celozrnný (ražný, slnečnicový alebo pochúťkový)

Ako na to:

  1. Rajčiny, cibule a jablká očistíme, rajčiny nakrájame nadrobno a cibuľku a jablká najemno nastrúhame.
  2. Pripravenú zeleninu a jablká necháme variť, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak, cukor, ocot a soľ. Miešame, kým nevznikne kaša.
  3. Horúcu uvarenú zmes dávkujeme do sklenených pohárov na zaváranie. Otočíme hore dnom. Po vychladnutí uložíme do chladničky.
  4. Chladenú nátierku servírujeme s celozrnným chlebom.

Avokádová nátierka light

Avokádová nátierka light
Na prípravu potrebujeme:

  • 1 avokádo
  • 1 viazanička petržlenovej vňate
  • 1 PL nízkotučného roztierateľného syra
  • 1 malá červená cibuľka (šalotka)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 PL horčice
  • soľ (podľa chuti)
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • šťava z 1 limetky
  • Chlieb viaczrnný

Ako na to:

  1. Vajíčko uvaríme natvrdo a očistíme. Odšťavíme limetku a šťavu odložíme bokom. Tiež ošúpeme avokádo, šalotku a cesnak, umyjeme petržlenovú vňať a všetko nakrájame.
  2. Pripravené ingrediencie spolu s horčicou vymiešame dohladka. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  3. Pripravená nátierka výborne chutí s viaczrnným chlebom.

 

Šunková rolka plnená tofu krémom

Šunková rolka plnená tofu krémom
Na prípravu potrebujeme:

  • Hydinová dusená šunka
  • 2 ks mozarella light
  • 1 balenie bieleho tofu syra
  • čerstvá bazalka
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ (podľa chuti)
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • Pšeničné alebo Celozrnné rožteky

Ako na to:

  1. Mozarellu, tofu syr a bazalku najemno nakrájame a zmiešame s olivovým olejom. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Celú zmes vymiešame dohladka.
  2. Syrovú zmes nanášame lyžičkou na plátky Hydinovej dusenej šunky a stáčame do roliek.
  3. Lahodné šunkové rolky podávame s chrumkavými Pšeničnými alebo Celozrnnými rožtekmi Penam.