Ďalšia kniha receptov k obľúbenej TV relácii Kamily Magálovej Tajomstvo mojej kuchyne.
Obsahuje 106 najpopulárnejších sladkých receptov, z ktorých takmer polovica je po prvýkrát obohatená o odľahčenú verziu, ktorej autorkou je fitness trénerka Lucia Medeková. Takto upravené recepty obsahujú výpočet kalórií na 1 porciu v nízkokalorickej verzii a náš tip na pohybovú aktivitu, ktorou aj takýto zákusok spálite úplne.
Kniha obsahuje množstvo fotografií z nakrúcania TV relácie, a každý recept má svoju veľkú farebnú fotografiu.
O zdravom stravovaní s Luciou Medekovou, odborníčkou na zdravý životný štýl.
Lucia Medeková
Odborníci nás často upozorňujú, že zdravou stravou si môžeme výrazne predĺžiť a zároveň aj skvalitniť náš život. Stačí nájsť správny pomer medzi príjmom energie z jedla a jej výdajom.
A keďže jeseň sa už pomaly blíži, náš organizmus dostane zabrať viac ako v posledných mesiacoch. Aj keď – toto leto patrilo počtom slnečných dní skôr k tým chladnejším. Preto je vhodné pripraviť sa na nastávajúce chladnejšie dni aj prípravou vhodnejších jedál, obsahujúcich viac vitamínov a minerálov.
S Luciou Medekovou, cvičiteľkou a odborníčkou na zdravý životný štýl sme sa rozprávali nielen o jedle, ale aj o cvičení. Ponúkla nám tiež zopár tipov na jednoduché chutné a ľahké jedlá, ktoré si môžete v tomto období pripraviť na zvýšenie imunity.
Vy ste cvičiteľka, výbornú postavu máte najmä vďaka svojej usilovnosti a chuti cvičiť. Dá sa to docieliť aj vďaka správnemu stravovaniu?
Ako už určite všetci vieme, strava je 80% úspechu. Je skutočne veľmi dôležité , držať sa formulky príjem /výdaj. V druhom rade je nesmierne dôležitá skladba a výber jedla. Mali by sme si všetci uvedomiť, ako sa zhoršuje kvalita prostredia a tým aj potravín a preto by sme mali častejšie siahať po ľahkých potravinách s vysokým podielom vitamínov, minerálov, vlákniny, bielkovín a s čo najnižším obsahom živočíšnych tukov a cukrov.
Veľa krát stačí len určité zložky nahradiť inou, „zdravšou“ surovinou. Vy ste nám prezradili, že napríklad maslo v nátierkach nahrádzate avokádom…
Áno, presne tak. Každá ingrediencia má svoju alternáciu, je to len o nápade a akomsi základnom mapovaní potravín. Príjem potravy je jednou zo základných činností každého z nás, tak skutočne by stálo za to sa tomu trošku povenovať a dať tejto aktivite viac pozornosti a úcty, ako len nahádzať do seba to, čo je po ruke. Avokádo je jednou zo skvelých náhrad masla v studenej kuchyni. Obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a minerálov, je ľahko stráviteľné, znižuje cholesterol a veľa ďalších pozitív, pre svoju nevýraznú chuť sa dá dochuť na všetky spôsoby.
Moderný štýl života nás učí v obchodoch vyberať produkty s označením light. Mnoho krát sme však uvedení do omylu, pretože raz to môže znamenať znížené množstvo tuku, inokedy zasa cukru. Ako teda vyberať tie „správne“ suroviny?
Pri výbere je veľmi dôležité kontrolovať, čo kupujeme. Ja nie som absolútnym zástancom úplne odtučnených produktov a produktov s dlhou trvanlivosťou. Vždy je to totiž na úkor kvality a obsahu daného produktu. To samozrejme neznamená, že máte kupovať plnotučné mliečne výrobky a množstvo šľahačky. Najlepšia je zlatá stredná cesta, ale samozrejme s mierou. Zase je dôležité, kedy si ten napr. jogurt dáte, s čím si ho dáte a koľko si ho dáte. To isté platí aj o cukroch. V produktoch light je zväčša umelé sladidlo a tá potravina, ktorá má 0% tuku aj cukru je vlastne mŕtva potravina, preto voľte to, čo vám niečo prinesie. Cukor ako taký nie je problém, ak ho zjete toľko, koľko ho v ten deň stihnete spotrebovať. Snažte sa siahať po ovocných cukroch, či mede. Ale aj tu radšej s mierou.
Ako často by sme mali cvičiť, aby sme dosiahli v tele správnu rovnováhu? Nestačí sa len správne stravovať, skúsme si teda povedať, ako stravu aj pohyb vyvážiť, aby to bolo nášmu telu prospešné…
Opakujem – základom je príjem a výdaj. Pohyb je dôležitý nielen na to, aby ste boli štíhli, ale najmä preto, aby bolo vaše telo funkčné, ak to ešte doplníte o ľahký jedálniček, nič viac si nemôžete priať. Neexistuje, aby sa výsledok nedostavil. Skúste nestavať všetko do komercie a na vážky trendov, skúste si život skvalitniť. Vybehnite si s kamoškou zabehať, alebo na prechádzku tak trikrát do týždňa, kúpte si domov čerstvé ovocie a kvietok na stôl. Keď sa vrátite, uvarte si šálku bylinkového čaju a uvidíte, čo to s Vami spraví.
Toto leto dalo nášmu telu zabrať, bolo chladnejšie ako minulé letá a pomaly sa blíži jeseň. Ako treba pripraviť náš organizmus na nadchádzajúce chladnejšie a sychravé počasie?
S prichádzajúcou jeseňou je nutné najmä zvýšiť príjem vitamínov a minerálov, aby sme posilnili imunitu. Veľmi dôležite je nepodceňovať počasie a dobre sa obliecť aj keď len prebiehať do auta. U detí to platí dvojnásobne.
Na náš portál Varecha.sk pridávajú používatelia každý deň desiatky vynikajúcich receptov. Občas je ťažké odolať, ak sa nám už podarí sa trochu „prejesť“ , dajme nejakú „bleskovú“ radu na prvú pomoc. Je aj v takomto prípade vhodný pohyb? 😀
(smiech) No, keď ste prejedená, tak to už je neskoro… To už len ľahnúť a modliť sa, aby to váš žalúdok zvládol. Určite necvičte, dajte telu priestor a pokoj, aby sa s tým mohlo popasovať. Super však je aspoň prechádzka. Ono to povolí. Neodporúčam však tieto stavy opakovať, vypomstí sa vám to…
Trochu zákerná otázka… pravé maslo, alebo rastlinné? A prečo?
No, toto nie je ani tak zákerné, ako vec názoru. Ja napríklad používam oboje veľmi obmedzene. U nás všetko funguje na báze olivového oleja. Viete, všetko čo je umelo vystavané, má svoje negatíva. U margarínov pri cene aká je na pulte neverím, že sú tak neodolateľne zdravé a obsahujú len to, čo deklarujú. Zároveň tá trvanlivosť tiež dôveryhodnosti nepridáva. Všetky najzdravšie potraviny, ktoré obsahujú to, čo je najlepším základom pre príjem zdravých tukov, ako sú napr. olivy, avokádo, sezam, ryby, majú svoju cenu. Preto si myslím, že ak sem-tam tenučká vrstva masla, siahla by som po klasike, najmä u detí. Najlepšie je však túto potravinu vylúčiť.
Nie každý má možnosť chodiť do posilňovne, prípadne do telocvične, skúsme poradiť našim „varecháčom“, ako si môžu jednoducho a pritom účinne zacvičiť doma.
Nie som zástanca domáceho cvičenia. Aj cvičenie, ako všetko ostatné, musí mať totiž svoj systém, správnu techniku a rozsah, inak vám to nemusí priniesť výsledok a vy ste z toho len
demotivovaná a to je veľká škoda. Nechajte si vždy poradiť. Absolvujte aspoň 3-4 cvičenia pod vedením, naučte sa techniku a potom si ich môže opakovať aj doma.
Dá sa skĺbiť dobré jedlo spolu s cvičením pre udržanie zdravého životného štýlu? Mám na mysli dobre si zajesť (sviečková s knedľami :-D) a potom sa potrápiť v telocvični? Sú ľudia, ktorí si jednoducho dobré jedlo odoprieť nedokážu….
(smiech) Jasné, že sú. Napríklad ja poznám veľmi veľa najmä mužov, ktoré cvičia len preto, aby sa mohli dobre naž…ť :-). Aj to je cesta:-) Musíte, však rátať s tým, že to je udržiavací stav. Ale prečo nie?:-). Cieľom je, aby sme sa dobre cítili.
Chcete skúsiť niečo jednoduché a zároveň chutné? Vyskúšajte nasledujúce recepty od Lucky Medekovej:
Paradajkovo-jablková nátierka
Na prípravu potrebujeme:
• 1 kg paradajok
• 0,5 kg cibule
• 3 jablká
• 1 ČL kari
• 1 ČL mletého korenia
• 1 PL mletej pálivej papriky
• 6 strúčikov cesnaku
• 1 šálka hnedého cukru
• 1 šálka octu
• 2 ČJ morskej soli
• Chlieb celozrnný (ražný, slnečnicový alebo pochúťkový) Penam
Ako na to:
1. Rajčiny, cibule a jablká očistíme, rajčiny nakrájame nadrobno a cibuľku a jablká najemno nastrúhame.
2. Pripravenú zeleninu a jablká necháme variť, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak, cukor, ocot a soľ. Miešame, kým nevznikne kaša.
3. Horúcu uvarenú zmes dávkujeme do sklenených pohárov na zaváranie. Otočíme hore dnom. Po vychladnutí uložíme do chladničky.
4. Chladenú nátierku servírujeme s celozrnným chlebom.
Avokádová nátierka light
Na prípravu potrebujeme:
• 1 avokádo
• 1 viazanička petržlenovej vňate
• 1 PL nízkotučného roztierateľného syra
• 1 malá červená cibuľka (šalotka)
• 1 strúčik cesnaku
• 1 vajce
• 1 PL horčice
• soľ (podľa chuti)
• mleté čierne korenie (podľa chuti)
• šťava z 1 limetky
• Chlieb viaczrnný Penam
Ako na to:
1. Vajíčko uvaríme natvrdo a očistíme. Odšťavíme limetku a šťavu odložíme bokom. Tiež ošúpeme avokádo, šalotku a cesnak, umyjeme petržlenovú vňať a všetko nakrájame.
2. Pripravené ingrediencie spolu s horčicou vymiešame dohladka. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
3. Pripravená nátierka výborne chutí s viaczrnným chlebom.
Šunková rolka plnená tofu krémom.
Šunková rolka plnená tofu krémom
Na prípravu potrebujeme:
• Hydinová dusená šunka HYZA
• 2 ks mozarella light
• 1 balenie bieleho tofu syra
• čerstvá bazalka
• 1 PL olivového oleja
• soľ (podľa chuti)
• mleté čierne korenie (podľa chuti)
• Pšeničné alebo Celozrnné rožteky Penam
Ako na to:
1. Mozarellu, tofu syr a bazalku najemno nakrájame a zmiešame s olivovým olejom. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Celú zmes vymiešame dohladka.
2. Syrovú zmes nanášame lyžičkou na plátky Hydinovej dusenej šunky a stáčame do roliek.
3. Lahodné šunkové rolky podávame s chrumkavými Pšeničnými alebo Celozrnnými rožtekmi Penam.